0
KUNDVAGN


 
 

Här bloggar vi om smått och gott som händer i vår verksamhet

 


GRATTIS VÅRGÅRDA TILL ER FÖRSTA SKOLHUNDAnn och Bilbo

 

7 juni 2023

Stort grattis Vårgårda kommun till första utbildade Sociala tjänstehund inom skolan.

Ann och Bilbo arbetar på Gullhögskolan och har redan skapat fantastiska skillnader som sker när man har en testad och utbildad skolhund på plats. Bilbo älskar sitt jobb och som ett bra team ser man också till att få återhämtning efter en dag på jobbet.

Stort grattis och varmt välkomna tilll vår team och nätverk.

Läs mer vad Vårgårda kommun skriver

Kram

Line  NU ÄR BOKEN HÄR!Boken kom ut i december 2022

Det är så roligt att boken är väl mottagen av de som läst den.

Boken riktar sig till både barn och vuxna om hur man på bästa sätt kan integrera hunden i familjen. Förutom en trevlig och rolig lässtund med barnen, finns en QR-kod med text och bilder.

Där ger jag råd och tips om hur man som vuxen kan träna och göra det lättare i vardagen.
Inte bara som ett stöd i träning av er hund, utan som vuxenstöd till barnen.

Boken kan beställas på hemsidan.

Via denna länk kan du se vad Lokalpressen Härryda skrev 

Kommentarer om boken

"Bokens koncept fyller ett hål på marknaden där du interagerar hela familjen på ett pedagogiskt sätt".
En beställare

--------------

"Den är ju ett läromedel!"
Lärare i skolan

--------------

"Bästa Julklappen!!"
Mamma 

---------------

"Vår 5 år älskar boken. Han är väl drillad hur man är med hund., vilket innebär att han förstår det mesta ur boken. Det gör det nästan ännu bättre då han får bekräftelse via boken, på att han gjort rätt och att hans beteenden gentemot hund och valp är bra, samt varför det är korrekt.

3-åringen som börjat hjälpa till hemma med nosework, läser vi några sidor i taget för och han lyssnar och lär. Boken gör det helt enkelt lättare för barn att förstå varför en valp beter sig som den gör och ger barnen nycklar till att lösa besvärliga situationer".
Mamma

---------------

"Min son sprang efter hunden med en hundleksak, varpå jag stoppade honom och sa att han inte får göra så!
Då säger han bestämt "Men mamma, jag gör som Fokus i boken. jag ska byta! !"
Det jag inte såg var att hunden hade tagit mitt barns strömpa och sprng iväg. Jag fick ju bara säga förlåt till barnet. Rätt gulligt faktiskt!"
Mamma

---------------

"Boken är skriven på ett kul och annorlunda sätt, dels har du boken du kan läsa med barn och sen ett häfte med fördjupande information. Både barn och vuxna har lätt att ta till sig informationen. Även om boken har kort text med fina illustrationer så kommer informationen ut. Barn har lätt att förstå vad författaren vill förmedla. 

Även om jag har haft hund tidigare så tyckte jag att boken var bra. Jag fick lite aha upplevelser och fick en annan förståelse för vissa saker. Bra tips som att åka buss, den har jag tagit till mig och gör numera. Jag stannar även upp och står still utanför ytterdörren eller när båda mina hundar har hoppat ner från bilen, upplever att min hund blir något lugnare när vi gör så. Hon går inte upp i lika hög stress eller förväntan på vem/vad vi kommer stöta på mm. 

Jag visste tex inte att lek kan övergå i jaktlek. Nu kommer jag ha lite koll på det. 

Den är skriven på ett enkelt och roligt sätt, tex ”När jag tar en sko eller strumpa blir det liv i luckan, så det verkar som att de uppskattar den leken". 

Jag gillar att den är skriven från hundens perspektiv och hur den skulle tänka i olika situationer. 

Vilken bra bok! Jag önskar jag hade läst/haft denna bok tidigare. 
Hundägare

---------------

"Jag har läst boken tillsammans med mina båda söner som är dryga 3 och 5 år, i samband med att vi har en liten valp här hemma. Därav vet jag hur väl boken fungerar i praktiken för barn. Vår 5-åring förstår boken klockrent och lyssnar igenom hela på en och samma gång, samt vill höra den igen.

Detta till stor del för att författaren fångat upp målgruppen och får med sig barnen från början. Barnen lär känna Fokus som vi även refererar till vår egna valp och de märker hur väl båda deras beteenden stämmer överrens. För en 3-åring kan boken vara något tung, men ändå vill jag påstå att det mesta snappas upp.

Man får läsa omkring 10 sidor åt gången för de minsta barnen. Jag är övertygad om att boken kommer att förebygga många tråkiga incidenter och bidra till en bättre balans, respekt och förståelse mellan hund och barn.

Av egen erfarenhet tycker jag att boken lämpar sig för barn från 3 års ålder."

Familj

 


MY DOG 5-8 JANUARI 2023

My Dog 2023

Efter 2 års uppehåll kunde vi och många fler äntligen vara delaktiga på My Dog-mässan.

Varje dag var vi på Caféscenen och berättade om Sociala tjänstehundar inom vård och omsorg, skola och församling.
Intresset var stort och många frågor besvarades både av tjänstehundsekipagen och Line.

Torsdag - Årets Djurhjälte Malin och Hera var med på scenen och berättade om sin vardag på jobbet i skolan. Ni såg de kanske på TV4:s Galasändning före jul. Som rektor på Hjällboskolan har Malin och Hera många järn i älden och verkar bland elever som behöver det mest.

Fredag - fick Malin och Hera sällskap av vårdhundsekipaget Veronika och Pepsi som berättade vilken fantastisk lugnande effekt Pepsi har på enheten Funktionshinder i Härryda.

Lördag - skolhunden Saga med matte Elisabeth från Rävlandaskolan och Therese med vårdhunden Greta på plats. Therese och Greta jobbar natten. Det är stor skillnad när Greta och Therese är på jobb. Bland annat behövs färre behovsmediciner som ger lugnande effekt därför att med Greta ´s närvaro är det lugnt och tryggt och det är roligare att stiga upp på morgonen.

Elisabeth och Saga hade sällskap av en elev från skolan som berättade vad Saga har betytt för honom. Ingen gick oberörd från den föreläsningen. På väg till scenen vände Saga 90 grader för att lägga sig ner framför ett barn som var ledsen. När barnen med förälder hade klappat Saga en kortare stund, var barnet nöjd och gick vidare med sin familj.

Hos oss får hunden utrymme att agera efter vad det tycker är bäst. Föraren får läsa av sin hund på bästa sätt och stötta om det behövs. Hundarna styrs inte av lydnad i sitt arbete, därför att det är att begränsa hundens förmåga att göra det bästa i situationerna.

Det är hunden som i dessa situtioner vet bäst där vi faktiskt kommer till korta.

Söndag - var Forsamlingshundsekipaget Eva och Molly på plats. Eva och Molly arbetar på Råda Församling där de bland annat verkar för alla besökare. Molly gör många glada och stimulerar bland annat till samtal, skratt och rörelse för de som behöver det.

Här kan du höra en intervju i Radio P4 
Gå till 2 timmar 13 minuter och 20 sekunder in i programmet.

För mer information kan du kontakta oss på info@extrahjalpen.se

Line Steffensen

 

 
 
VISA FLER

God fortsättning alla på det nya året 2023.

Vi har nyss kommet hem efter ett fantastisk nyårsfirande på Scandic Landvetter.

Med uppdrag från Scandic, fick vi möta alla 200 hundar och deras hussar och mattar.

Efter aktiv promenad, var både hundar och förare trätta.

Sedan avslutade vi med 2 föreläsingar på kvällen före middag och 12-slaget utan fyrverkerier och smällare.

Vi hade många fina möten och samtal under dagen.

Nu ser v i fram emot nästa nyårsfirande på Scandic Landvetter.